ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗ ΤΟΞΙΝΗ

θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη-DERMABILITY-CLINICS

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗ ΤΟΞΙΝΗ

-Τι είναι η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη είναι μια μη επεμβατική θεραπεία αντιγήρανσης που προσφέρει άμεσα ένα πιο λείο και νεανικό δέρμα.

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη πραγματοποιείται ενέσιμα και στοχεύει στην μείωση των ρυτίδων και την εξομάλυνση των γραμμών της γήρανσης του προσώπου. Η ονομασία προέρχεται από τη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, που σε αραιωμένη μορφή αποτελεί το βασικό συστατικό του φαρμάκου.

-Πώς λειτουργεί;

Το διάλυμα που χρησιμοποιείται στην συγκεκριμένη θεραπεία περιέχει βοτουλινική τοξίνη η οποία αποτελεί ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που, εγχεόμενη στον μυ, η οποία αδρανοποιεί τους νευροδιαβιβαστές που του μεταφέρουν την πληροφορία που χρειάζεται ώστε να κινηθεί.

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη μπλοκάρει προσωρινά την κινητικότητα των μυών στην οποία οφείλεται η δημιουργία των ρυτίδων, λειαίνοντας έτσι την επιδερμίδα και δίνοντας νεανική όψη στο πρόσωπο.

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και περιλαμβάνει περίπου τέσσερις ή πέντε ενέσεις που πραγματοποιούνται με την χρήση πολύ λεπτών βελόνων.

-Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη είναι απόλυτα ασφαλής.

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη εξάλλου δεν έχει εφαρμογή μόνο στην αντιγήρανση. Πρόκειται για μια θεραπεία που χρησιμοποιείται περίπου 80 χρόνια σε ένα πλήθος παθήσεων, όπως η υπεριδρωσία, ο σπασμός των βλεφάρων και σε αρκετές νευρομυϊκές παθήσεις. Η βοτουλινική τοξίνη και η χρήση της στην αισθητική ιατρική (αναφορικά με τις ρυτίδες στο άνω μέρος του προσώπου) είναι εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

-Σε ποια σημεία του προσώπου μπορεί να εφαρμοστεί;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται για τις:

 • Γραμμές του συνοφρυώματος – στο μεσόφρυο, πάνω από τα φρύδια.

 • Οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο.

 • Ρυτίδες γύρω από τα μάτια («πόδι της χήνας»).

 • Γραμμές στο άνω χείλος («γραμμές του καπνιστή»).

 • Γραμμές που εκτείνονται από τα πτερύγια της μύτης ως τις γωνίες του στόματος (ρινοπαρειακές αύλακες).

-Σε ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω την θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται για να μαλακώσει την εμφάνιση των βαθιών γραμμών και των ρυτίδων σε άτομα μεταξύ 18-65 ετών και άνω. Η θεραπεία αυτή προσωπικά προτείνω να γίνεται σε άτομα άνω των 24 ετών, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια του χρόνου. Ο λόγος που συνίσταται να ξεκινά κανείς από νωρίς έγκειται στην προφυλακτική δράση της. Με τη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, οι ρυτίδες που προκαλούνται από τις επανειλημμένες και ακούσιες εκφράσεις του προσώπου ελαχιστοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου το άτομο δεν θα αναπτύξει τόσες ρυτίδες και με μία θεραπεία συντήρησης ανά έτος ή 14μηνο θα μπορεί να διατηρεί μια νεανική και υγιή εμφάνιση. Το γεγονός αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ιδίως για άτομα με βεβαρημένη κληρονομικότητα ή σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Τι παρενέργειες έχει;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη όταν ακολουθείται το θεραπευτικό πρωτόκολλο και οι οδηγίες του γιατρού, έχει ασήμαντες παρενέργειες.

Μπορεί να εμφανιστούν προσωρινά μελανιές, ερυθρότητα ή ήπιο πρήξιμο τοπικά στο σημείο της έγχυσης, οι οποίες διαρκούν από 1-3 ημέρες.

-Πότε αντενδείκνυται η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

 • Εάν είστε αλλεργικοί στη βοτουλινική νευροτοξίνη ή σε φάρμακα που περιέχουν πρωτεΐνες.

 • Εάν πάσχετε από κάποια νευρολογική νόσο.

 • Εάν στο σημείο της θεραπείας υπάρχει ενεργή μόλυνση-φλεγμονή.

 • Εάν έχετε κάνει πρόσφατα (3-6 μήνες) επέμβαση στο πρόσωπο.

 • Εάν κάνετε κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.

 • Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

-Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της θεραπείας με βοτουλινική τοξίνη;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη έχει πεπερασμένη διάρκεια. Τα αποτελέσματα διαρκούν περίπου 3 με 6 μήνες.

-Όταν λήξει η διάρκεια της βοτυλινικής τοξίνης θα πρέπει να το ξανακάνω την θεραπεία; Πώς θα είναι το πρόσωπό μου;

Όταν περάσει η επήρεια του φαρμάκου, το πρόσωπο θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του και για την διατήρηση των αποτελεσμάτων συνίσταται η επανάληψη της θεραπείας ανά διαστήματα. Ωστόσο με την μακροπρόθεσμη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης στο πρόσωπο δεν θα εμφανίσει την ίδια ρυτίδωση που θα εμφάνιζε το άτομο αν δεν είχε προχωρήσει στην θεραπεία.

-Θα πονέσω;

Η βελόνα είναι πάρα πολύ λεπτή για να προκαλέσει πόνο. Ωστόσο για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή ενόχληση ή δυσφορία, πραγματοποιούμε τοπική επάλειψη αναισθητικής κρέμας στα σημεία που θα εφαρμοστεί, περίπου 40’ λεπτά πριν τη θεραπεία.

-Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη δεν χρειάζεται προετοιμασία. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε το μακιγιάζ

-Πόση ώρα διαρκεί η θεραπεία; Τα αποτελέσματα είναι άμεσα εμφανή;

Η θεραπεία διαρκεί 15-30 λεπτά, ανάλογα με τον αριθμό των περιοχών. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι εμφανή σε διάστημα τριών ημερών.

-Τι θα πρέπει να αποφύγω μετά την θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

 Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει θερμότητα στα σημεία της θεραπείας, όπως το καυτό νερό, η σάουνα, το πιστολάκι μαλλιών ή η τριβή της περιοχής της έγχυσης. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική οδηγία, καθώς κατά την πρώτη μέρα υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί η ουσία σε διαφορετικές περιοχές του προσώπου, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στο αισθητικό αποτέλεσμα, ενδέχεται δηλαδή να μειώσει ή και να ακυρώσει τη δράση του φαρμάκου. Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους ή δύσπνοια.

-Μπορώ να ακολουθήσω την τυπική περιποίηση της επιδερμίδας μου μετά την θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα ή ακόμα και να μακιγιαριστείτε αμέσως μετά την θεραπεία, αρκεί να αποφύγετε να τρίψετε την περιοχή.

-Υπάρχει κίνδυνος το αποτέλεσμα να μοιάζει ψεύτικο (ανέκφραστο, παγωμένο πρόσωπο);

Η σωστή προσέγγιση είναι σημαντική. Δεν θέλετε η θεραπεία να μπλοκάρει τα ερεθίσματα εντελώς, αλλά να αδρανοποιήσει τα αντανακλαστικά που οδηγούν στην κίνηση των μυών. Και αυτό είναι που κάνει την διαφορά ανάμεσα σε ένα πρόσωπο που το νιώθει κανείς παγωμένο και σε ένα πρόσωπο που είναι σε θέση να δημιουργήσει τις φυσικές του εκφράσεις. Με την σωστή τεχνική έγχυσης και την κατάλληλη δοσολογία, το αποτέλεσμα μοιάζει εξαιρετικά φυσικό. Η συνήθης δοσολογία είναι 30 μονάδες υλικού, ενώ σε μία μόνο θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν έως 50 μονάδες το περισσότερο.

-Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθώ γιατρό αν το αποφασίσω;

Καθώς το πρόσωπο διαθέτει 43 μύες, είναι καίριας σημασίας η διαδικασία να εκτελείται από γιατρό ο οποίος γνωρίζει σε βάθος την ανατομία του προσώπου. Επιπλέον ένας γιατρός με εμπειρία θα μπορέσει να εκτιμήσει τις ανάγκες του προσώπου, κοιτάζοντας την συμμετρία του και να κατανοήσει ποιοι μύες εργάζονται σκληρότερα. Έτσι θα συστήσει τις κατάλληλες ενέσεις με την κατάλληλη δόση στα σωστά σημεία.

-Γιατί είναι η πιο δημοφιλής αντιγηραντική θεραπεία παγκοσμίως;

Γιατί δεν υπάρχει κανένα μυστήριο πίσω από αυτή. Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη ξέρουμε πώς λειτουργεί, μπορούμε να την τοποθετήσουμε ακριβώς εκεί που πρέπει και δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο.

-Τι θα προτείνατε σε κάποια που θέλει να κάνει την συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά έχει ενδοιασμούς; Υπάρχει κάτι σαν μίνι δοκιμή;

Από την εμπειρία μου, αυτό που ανησυχεί όσους επιλέγουν την θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη για πρώτη φορά είναι οι τυχόν παρενέργειες του φαρμάκου και το αφύσικο αποτέλεσμα. Μία λύση σε αυτούς που θέλουν να το δοκιμάσουν, αλλά είναι παράλληλα επιφυλακτικοί αποτελεί η θεραπεία με μικρότερη δόση, που εξομαλύνει τις ρυτίδες επιτρέποντας όμως μεγαλύτερη κινητικότητα στους μυς και διαρκεί μικρότερο διάστημα.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)